Druh: Hei Cha
Země: Čína
Oblast: Hunan
Sklizeň: přelom jara a léta 2007
Výrobce: Anhua Tea Factory
Prodejce: SLAVNÉ ČAJE ČÍNY
Tagy: Roky 2005 až 2010 , Příprava čaje
Popis:
Výslovnost: CNNP Šeng Chuo Fu Čuan Čcha.
Sheng Huo Fu Zhuan je druh Hei Cha (tmavý čaj), který prošel fází dodatečné fermentace. Výrobní postup je velmi dlouhý a je třeba zručných rukou a trpělivosti k jeho zvládnutí. Do čaje se přidává ušlechtilá plíseň Aspergillus Cristatus, která dodává čaji jeho jedinečnou chuť a vzhled.
Čaj je vyroben z 2. velikostní třídy Mao Cha, které bylo sklízeno na přelomu jara a léta roku 2007. Zpracování proběhlo strojně za použití speciálních technik. Před expedicí v září roku 2010 byl uskladněn na tři roky v ideálním prostředí, aby se zárodky Aspergillus Cristatus dokonale rozprostřeli v celém čaji.
Sheng Huo v názvu by se dalo přeložit jako „Život“. Pravděpodobně se jedná o příznak k léčivým vlastnostem tohoto čaje. Mimo jiné se čaje používá v tradiční čínské medicíně ke snížení krevního tlaku, cholesterolu a též jako vynikající pomocník při odbourávání přebytečného tuku v těle.
Charakteristika:
Středně silně lisovaný čaj skládající se ze sekaného listu s příměsí řapíků. Čaj zaujme pronikavou, ale jemnou, harmonickou vůní s ovocnými prvky (sušené peckoviny). Ve vůni je též přítomna lehká dřevitost.
Nálev kaštanově hnědé barvy se svěží chutí, která je zprvu slabě nahořklá a dále v ústech přechází ve sladké ovocné tóny s typickými znaky bambusové chuti na pozadí. Dochuť kratší, hořko-sladkého charakteru.
O Anhua Tea Factory:
Anhua Tea Factory byla založena roku 1902. Po svém vzniku si rychle vydobyla dobrou pověst pro výrobu kvalitních čajů a zavedení moderních technologií. Továrna je též považována za místo narození slavného červeného čaje „Huhong“. Též mnoho čajových mistrů se své umění naučilo právě zde.
Továrna vlastní velké plantáže čajovníků, které jsou v prvotřídní formě. Čaje jsou zpracovány jak moderními technologiemi, tak i tradičními postupy jako např. pečení na dřevěném uhlí.
Příprava:
Pokud nemáte patřičné vybavení či se necítíte na zvládnutí rituálu, pak můžete vyzkoušet klasickou metodu přípravy čaje. Někdy též nazývanou „Metoda dvou Níže uvádíme jednoduchou (klasickou) metodu přípravy čaje. Někdy též nazývanou „Metoda dvou konviček“.
Tip: druhou konvičku můžeme nahradit džbánkem
Do připravených šálků a 1. konvičky vlijeme horkou vodu, abychom si nádobí patřičně nahřáli. Vodu vylijeme do připravené nádoby (2. konvička, džbánek), do zahřáté (prázdné) 1. konývky vsypeme čaj (na 100 ml cca 2-3 g čaje). Zalijeme vroucí vodou (teplota 99°C). Louhujeme přibližně 60 sekund a sléváme do nalévací konývky. Poté již můžeme čaj servírovat do předehřátých šálků. Takto můžeme připravit dva a více lahodných nálevů. Přičemž teplota a čas louhování se úměrně prodlužuje.