2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g

4.5 stars  4.5  2 hodnocení  Přidáno 25.07.2013 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [223] A 6307x
2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g
2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g 2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g 2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g
2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g 2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g 2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g
2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g 2011 "Zi Qi Dong Lai" Ripe Puerh Cake 150g

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: Výroba 15/03/2011

Výrobce: Shengpu Tea Factory

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , , ,

Popis:

"Zi Qi Dong Lai" : The Purple Air coming from the east -- a propitious omen (from the East) is approaching

This small ripe puerh cake has been produced exclusively for our shop and Czech tea-sellers. We tasted many different materials and chose this blend together.Two kinds of materials from Menghai are in the blend:

2006 5th grade from Haiwan Tea Factory (stored in Anning) and 2008 Gongting (the highest quality ripe puerh) from a small factory in Menghai (stored in Kunming). The 5th grade from Haiwan TF is definitely better quality than from other factories. The leaves are picked in spring and sun-dried, small and soft without long stalks.The liquor is clear and has ruby color. In the body, there is creamy dark chocolate taste, sweet and very silky! A month after pressing, we began to sell the cake as the flavor is balanced. However, the tea will be even better about 4-5 months after pressing!

About design : New Year´s Taoist old man wrapping theme is a reminder of the production time in the 2011 Chinese new year.


  •   Počet zobrazení: 6307  


Ondřej
03.11.2013 22:28:48
Ondřej

Purpurový vzduch přichází z východu

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: +1 / 0

„Zi Qi Dong Lai“ v překladu Purpurový vzduch přichází z východu. Toto rčení odkazuje na znamení, která se objevila na obloze, když se Lao-c rozhodl odejít do pouště a stát se poustevníkem. Byl pak v průsmyku Hangu Pass odchycen strážcem Yin Xi, který se stal jeho žákem. Ten Lao-ceho požádal (donutil :-) sepsat knihu s jeho učením, a tak vznikla kniha Tao te ťing.
Koláček je malý, 150g. Na přebalu je novoroční motiv starého taoisty, připomínající nový rok 2011, kdy byl tento koláček vyroben. Jde o blend dvou materiálů z oblasti Menghai. První je z Haiwan TF z roku 2006. Druhá složka je z roku 2008 z Gontingu, vyrobeno v malá TF v Menghai.
Koláček je pevně lisován, nicméně lze dobře oddělit kousek čaje. Přidávám ještě pár volných lístků. První nálev po oplachu nechávám delší doby, až nálev získá tmavší červenou barvu. Kousek čaje se ještě nestihl povolit.
Vůně čaje je zemitá, příjemná. Spařené lístky voní zprvu zemitě, pak dřevitě. Vůně připomíná bambus. Nakonec vydává ovocnou vůni.
Nálev je hnědo-červené barvy.
V prvním nálevu převažuje dřevitá chuť, která vyniká převážně v zadní části úst a jazyka. Dozvuk je jemně svíravý s kovovým nádechem a zemitou sladkostí na jazyku. Pěkně zahřívá břicho.
Druhý nálev má již tmavě červeno-hnědou barvu jako mahagon. Chuť je velmi plná. Výrazná chuť bambusu, ovocné tóny, zakončené příjemnou svíravostí na zadní části jazyka. Energie je silná, pěkně prohřívací.
I po třetím nálevu se kousek čaje stále nerozpadl. Barva už je téměř černá. Nejlepší nálevy byly 2. až 5., které obsahovaly i ovocnou chuťovou složku. Výdrž čaje je dlouhá. Velmi dobrý zralý pu-erh. $12 za 150g.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne

sypalino
18.11.2013 10:21:10

2011 Zi Qi Dong Lai

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Výborný shu. Spařený list vydává krásnou,ovocno - zemitou vůni. Jednotlivé nálevy jsou vyrovnané chuti, kakaové, příjemně nahořklé, lehce zemité, bez rušivých elementů. Nejlepší byly nálevy 3 a 4, hutné, krémové, prostě "plnotučné" Čaj má dosti energie, příjemně zahřál v tomto podzimním počasí.

gaiwan 120 ml/5g

oplach 5s/30/10/20/30/45/60


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Pu-erh

2005 Xiaguan Jia Ji Raw Tuocha

2005 Xiaguan Jia Ji Raw Tuocha
4.0 stars 1 hodnocení

Klasická "Jia Ji" receptura! Tato tuocha byla lisována v roce 2005 a...

2006 Bailong TF Jinggu "Da Bai Hao" 357g

2006 Bailong TF Jinggu "Da Bai Hao" 357g
0.0 stars 0 hodnocení

Jinggu area, it's famous for one of varietal tea trees – Da Bai Hao – “Big White...

2011 Mengmao Lao Shu Ye Sheng Xiao Bing

2011 Mengmao Lao Shu Ye Sheng Xiao Bing 100g
5.0 stars 1 hodnocení

2011 Spring harvest. This material come from Baoshan area, 2600 meters high mountain...

2007 Boyou "Man Lu Da Shan" Meng Song

2007 Boyou "Man Lu Da Shan" Meng Song
4.2 stars 3 hodnocení

Popis od prodejce: Boyou tea factory was started by yet another ex-Menghai tea...

NaKa 2013 - blind tasting set 3

NaKa 2013 - blind tasting set 3
5.0 stars 1 hodnocení

tento čaj je možné objednať iba ako vzorku, max. množstvo vzoriek z tohto čaju je 2 pre...

1980's Zhongcha 8653 (HK/Malaysian

1980's Zhongcha 8653 (HK/Malaysian stored)
4.0 stars 1 hodnocení

Čaj byl vyroben ve středních až pozdních 80-ých letech. Tyto koláče byly uloženy po...


Citace - Pu-erh


„Každá vesnice má svoje výrobní tajemství , které se pečlivě střeží. Právě to dodá čaji z každé sklizně jinou a originální chuť. Listy se nejprve nahřívají , aby zvláčněli. Pak se odstraní přebytek vody, aby se zvýraznila chuť. Tuto práci vykonávají společně vesnické ženy. Pak se listy drtí rolováním. Musí se vyvinout přesný tlak, aby se porušili buněčné struktury listů, a tím se zajistila lepší fermentace. “

cesta_caje_a_koni_cajova_plantaz_kroje3
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q335] [s34]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Pití čaje Pu Er zpomaluje stárnutí
Schopnost čaje Pu Er zpomalovat stárnutí pochází převážně z taninu (kyseliny tříslové) v jeho lístcích, který je až 18 krát účinnější než vitamin E. Fenol v čaji výrazně narušuje aktivitu volných radikálů v těle člověka a katechin zpomaluje oxidaci a stárnutí. Velkolistý čajovník z Yunnanu obsahuje řádově více katechinu než ostatní čajovníky, čímž se stává ještě účinnější v boji proti stárnutí.“

Zdroj Web: Zdravotní účinky čaje Pu Er[online]. Good Tea, s.r.o., 2013. s. 5. Dostupné z WWW: <http://www.dobrycaj.cz>. [q535] [s70]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy