Druh: Pu-erh
Země: Čína
Oblast: Yunnan
Sklizeň: jaro 2003, přirozeně rostoucí starší čajovníky 100% Yi Wu
Výrobce: CNNP
Prodejce: LongFeng.cz
Tagy: Sheng - Raw Puerh , Koláč , Yìwǔ , Roky 2000 až 2004
Popis:
Zpracování: přerušení oxidace, rolování, sušení na slunci, vlhčení, lisování provedené hydraulicky, čaj však lze vcelku dobře dělit.
List: list excelentní kvality s velmi dobrým podílem tipsů, celkový vzhled je úpravný a jednotný. Vůně suchého listu je středně silná, harmonická, květová s tóny tmavého ovoce a třtinového cukru.
Nálev: barva nálevu je medově zlatavá, vůně plně koresponduje s vůní suchého listu, oproti které se více prosazuje tmavý tón. Chuť nálevu je silná a výrazná, bohatá, pro pu erhy z Yi Wu vcelku typická, ne nepodobná mému oblíbenému 1999 Hai Wan Yi Wu Zheng Shan. Přítomny jsou charakteristické tóny tmavého ovoce, lesního medu, vzácných koření i stopa květovosti.
Zrání: potenciál k dalšímu zrání je u tohoto čaje značný, doporučuji k dalšímu nejméně 20 let dlouhému zrání, naprosto výtečný je však také k okamžitému popíjení.
Poznámka: reálná hmotnost je cca 320 - 350 gramů. Tento čaj je uváděn mezi nejlepšími čaji CNNP let 1999 - 2003 a také mezi nejlepšími čaji z Yi Wu roku 2003. Čaj je v Newborn Pu erh Yearbook 1998 - 2003 uveden jako Yiwu Ardor, jde ale zřejmě o překlep, proto čaj uvádíme pod oběma názvy.
Příprava:
tento čaj je pro přípravu maličko náročnější, lze jej připravovat tak, jako kterýkoli jiný lisovaný archivní sheng pchu-er, při dělení čaje je však třeba list v žádném případě nepolámat a opatrně je také třeba přistupovat k dávkování čaje a době louhování, aby nedošlo k přelouhování, které se projevuje zejména trpkostí.