Hořký zoubek
2.5 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0
V popisu mě zaujal jeden protimluv: „Čaj byl uložen v suchém Guangzhou“. Guangzhou je přeci vlhké!?! Jak to tedy je? Zeptal jsem se Paula z W2T.
Guangzhou může být vlhké i suché. Přirozené klima Guangzhou je vlhké, ale ne tak vlhké, jako „vlhký sklep“. Suché uložení čaje v Guangzhou většinou znamená perfektně odvětraný sklad nebo vyšší poschodí s dobrým prouděním vzduchu.
Chuť prvního nálevu stále obsahuje hořčí a kousavý zoubek. Vracím se k tomuto čaji po cca roce a za ten rok nedošlo ke zlepšení. Jak dopíjíte první šálek, ústa si na tuto hořkost asi již zvykají. V chuti lze také pozorovat ovocnost a výraznou svíravost. Energie pociťuji hned po prvním šálku.
Ve druhém nálevu je již zoubek výrazně menší. Dominuje mu ovocná sladkost a výrazná svíravost. Taky se objevuje lehká kouřovost, ale spíše v dozvuku v ústech.
Po pátém nálevu se čaj usazuje, mizí uzenost, přesto je stále přítomná drobná hořkost.
Tento čaj již není dostupný. Koupil jsem jej v roce 2014 za $20/200g. Pokud jej srovnám s 2005 Xiaguan Jia Ji Raw Tuocha, samozřejmě receptury se liší, ale oba jsou Xiaguan čaje z roku 2005, tak je Jia Ji lepší. Hlavně neobsahuje v celku nepříjemnou hořkost. Jia Ji vychází na 200g o $5 více. Na druhou stranu prodejce o hořkosti v popisu čaje mluvil, takže nemůžeme říct, že nás nevaroval ;-)
Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne