2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha

4.5 stars  4.5  1 hodnocení  Přidáno 07.06.2013 uživatelem petroff, Stav čaje: [208] A 8159x
2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha
2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha 2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha 2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha
2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha 2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha 2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha
2011 Bulang Shan Banpen Zhai Sheng Bing Cha

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: jaro 2011

Výrobce: Wan Bang Tea Company Kunming

Prodejce: SLAVNÉ ČAJE ČÍNY

SLAVNÉ ČAJE ČÍNY

Tagy: , , , ,

Popis:

Výslovnost: Pu-lang Šan Banpen Čaj Šeng Ping Čcha
Pu'erový koláček o klasické hmotnosti 357 g z vesnice Banpen jíž najdeme v pohoří Bulang (Xishuangbanna, Yunnan) asi 15 km severně od známější Lao Ban Zhang.

Pohoří Bulang se rozprostírá na jihu provincie Yunnan poblíž hranice Číny s Myanmarem. Oblast je známá svou produkcí kvalitních Pu’Erů a též prastarými čajovými zahradami. Místní monzunové podnebí a průměrná nadmořská výška 1500 m n. m. jsou ideální pro růst kvalitních čajových stromů.

Čaj od menšího výrobce Wan Bang Tea Company sídlící v Kunmingu. Jako základní materiál byl zvolen velký list ze starších stromů, které rostou v okolí vesnice Banpen. Sklizeň proběhla na jaře roku 2011 a nedlouho na to proběhlo lisování v kombinaci hydraulického lisu a klasických kamenných forem.

Charakteristika:
Vůně suchého listu je silná, nasládlá, s dominujícími květinovými tóny. Nálev průzračný, světle žluté barvy. Chuť je silná, harmonická, zprvu jemně nahořklá, která dále přechází do sladkých tónů. Oproti čajům z Ban Zhang méně nahořklá. Dochuť dlouhodobá nasládlá.

Přes poměrně krátkou dobu zrání je čaj již vhodný ke konzumaci. Nicméně ještě chvíle zrání (v ideálních podmínkách) tomuto čaji jen prospěje.


Příprava:

Kvalitní čaje si zaslouží pečlivou přípravu. V Číně se pro slavnostní popíjení čaje praktikuje rituál, který se nazývá Gongfu Cha. Pro podrobnější popis zavítejte do sekce Příprava čaje.

Pokud nemáte patřičné vybavení či se necítíte na zvládnutí rituálu, pak můžete vyzkoušet klasickou metodu přípravy čaje. Někdy též nazývanou „Metoda dvou konviček“ (první pro přípravu čaje, druhá pro servírování čaje).

Tip: druhou konvičku můžeme nahradit džbánkem

Do připravených šálků a 1. konvičky vlijeme horkou vodu, abychom si nádobí patřičně nahřáli a zároveň ochladili vodu. Vodu vylijeme do připravené nádoby (2. konvička, džbánek), do zahřáté (prázdné) 1. konývky vsypeme čaj (na 100 ml cca 2-3 g čaje). Zalijeme ochlazenou vodou (teplota cca 85 - 90°C). Louhujeme přibližně 30 sekund a sléváme do nalévací konývky. Poté již můžeme čaj servírovat do předehřátých šálků. Takto můžeme připravit čtyři a více lahodných nálevů. Přičemž teplota a čas louhování se úměrně prodlužuje.


  •   Počet zobrazení: 8159  


petroff
10.06.2013 21:42:52

Bulang z vesnice Banpen

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo: +1 / 0

Čaj má velké lístky. Mokré lístky voní velmi intenzivně sladce. Mají velmi aromatickou vůni, lehce květinovou. Čaj má uhlazenou chuť, trpkost je jen velmi jemná a příjemná. Má plnou chuť s dlouhým sladkým dozvukem. Je velmi dobrý, potěšil mě. Objednal jsem celý koláč na ChaWangu – 357g za $15,50

Voda 90°C - oplach 10s – 15s/10/15/20/30/40/50


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne



petroff
25.08.2013 19:33:12

Přidal jsem fotky Bulang Shan Banpenu – koláček obsahuje krásné celé lístky a pupeny.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné



Čaje - Pu-erh

2004 Shi Kun Mu Yibang Gushu Raw Puerh

2004 Shi Kun Mu Yibang Gushu Raw Puerh Cake 400g
4.8 stars 4 hodnocení

Tento koláč je jeden ze sady čtyř koláčů vyrobených mistrem Shi Kun Mu (Yiwu ,...

Xiaguan Tuocha 2007

Xiaguan Tuocha 2007
4.5 stars 1 hodnocení

Jia Ji (甲级) - "A-Grade" Čaj byl uložen v horské oblasti na Tchaj-wanu....

NaKa 2013 autumn

NaKa 2013 autumn
5.0 stars 1 hodnocení

Kráľ z NaKa si dláždi svoju cestu s robustnou a špecifickou chuťou hoci je to jesenný...

2006 Haiwan Certified Organic Pasha

2006 Haiwan  Certified Organic Pasha Mountain
4.5 stars 1 hodnocení

Popis od podejce:Tall and straight forest - Meng Pasha Pasha in the Aini language...

2007 Banzhang Tuocha Certified Organic

2007 Banzhang Tuocha Certified Organic Raw 250g
4.2 stars 2 hodnocení

This tuo is composed from spring material from Menghai area (most from Bulang mountain)...

2011 Raw Puerh Tea Paste "Cha Gao" 25g

2011 Raw Puerh Tea Paste "Cha Gao" 25g
0.0 stars 0 hodnocení

Almost on the verge of disappearing, Pu-erh tea paste used to be the special tribute to...


Citace - Pu-erh


„Každá vesnice přichází s nějakým vlastním vylepšením. Tady se například čaj suší na slunci. Je to rodinná záležitost a účastní se jí všechny ženy. Mužům pak připadá zcela speciální úloha – lisování čaje. “

cesta_caje_a_koni_rolovani
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q337] [s34]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Pití čaje Pu Er pomáhá s prevencí proti rakovině a zyšuje odolnost proti ozáření
Mezi protirakovinné organické látky v čaji můžeme řadit fenol, theofylin a nejrůznější vitaminy. Mezi anorganické látky mimo jiné patří zinek, molybden a mangan. Experimenty ukazují, že fenol v čaji zvyšuje rezistenci proti oxidaci a radiaci více než vitamin E. Mezi všemi druhy čaje dokáže právě Pu Er nejúčinněji pomáhat s prevencí proti rakovině a radiaci. Jako jeden z důvodů těchto kvalit se uvádí vynikající kvalita půdy v čínské provincii Yunnan, mírné podnebí a bohatý déšť, což jsou základní podmínky pro růst kvalitního čaje.“

Zdroj Web: Zdravotní účinky čaje Pu Er[online]. Good Tea, s.r.o., 2013. s. 5. Dostupné z WWW: <http://www.dobrycaj.cz>. [q534] [s70]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy