2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g

5.0 stars  5.0  1 hodnocení  Přidáno 25.01.2014 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [325] A 10094x
2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g
2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g 2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g 2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g
2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g 2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g 2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g
2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g 2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g 2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g
2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g 2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g 2013 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha 200g

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Datum výroby: Březen 2013

Výrobce: Cha Wang Shop Exclusive Products

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , , ,

Popis:

Lao Yu (老妪) : stará žena

Materiál pro tento koláček pochází z malé bulangské vesnice v horách Bada. Tato vesnice má jen velmi malé množství čajových stromů, které rostou v lese. Stromy jsou relativně staré, ale farmáři jim zařezávají větve, když stromy příliš vyrostou. Čajové stromy jsou udržovány ve výšce, kde se snadno lístky trhají, protože čaj je sklízen a vyráběn starými ženami ve vesnici. Ty používají původní staré způsoby výroby čaje. Mnozí z nich vyrábějí čaj jen pro svou vlastní potřebu.

Vybrali jsme a koupil kvalitní materiál z různých rodin. Sklízen byl jeden pupen a dva listy. Tento čaj je pěkný příklad Puerhu, tak jak byl vyráběn za starých časů ve tradičních Bulang menšinách

Chuť tohoto čaje je plná, silná s hořkostí, huigan je velmi rychlý a sladký. Čaj má podobný charakter jako 2012 Myanmar, který též nabízíme.


  •   Počet zobrazení: 10094  


Ondřej
27.03.2014 10:13:06
Ondřej

Skvělý mladík „Lao Yu“

5 stars 5.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Toto je zajímavý koláček z pohoří Bada, který nese název „Lao Yu“ v překladu „staré ženy“. Jedna z nich se stala hlavním motivem přebalu všech koláčku roku 2013 z továrny ChaWang Shopu.

Staré ženy mají na starost sklizeň čaje v Bulang komunitě, ze které tento čaj pochází. Je vyroben z maoči zakoupené od cca 15 rodin, které se v této vesnici starají o čajovníky rostoucí divoce v lese. Místní je zařezávají, aby udrželi jejích nízký vzrůst a umožnili tak starším ženám pohodlné sklízení úrody čajových lístků přímo ze země. Objem sklizeného čaje není velký a je převážně určen pro domácí spotřebu.

Koláček voní velmi čerstvě skoro jako zelený čaje. Spařené lístky voní sladce. Opravdu hezká, svěží a čerstvá vůně.

Barva prvního nálevu je velmi světlá. Chuť evokuje spíše zelený čaj a je celkově lehčí a jemně nahořklá. V dozvuku je sladkost s výraznější hořkostí po jádrovinách. Na jazyku zanechává pocit sucha. No je to ještě mladík, i když nese jméno „Lao Yu“ :-)

U druhého nálevu je již chuť výraznější. Dochuť je medově sladká s hořkostí. Ta je výrazná, dlouhotrvající a slibující velký potenciál ke zrání.
Huigan přichází po druhém šálku, je příjemně sladký. Nastupuje také energie – drží se v hrudi u srdce a na vrcholku hlavy.

Čaj se tváří se jakoby nic, ale má obrovskou energii. Poprvé jsem si čaj uvařil odpoledne po celodenní lyžovačce a ještě o půlnoci jsem byl čilý. Je to opravdový „silák“. Nedoporučuji pít tento čaj odpoledne, leda, že plánujete zůstat déle vzhůru. Pozor na dávkování, občas jsem to přehnal a čajování jsem musel na chvilku přerušit.

Maoča pochází od cca 15 rodin a v chuti mohou být patrné rozdíly. Je dobré koupit si celý koláček a ochutnat čaj z různých částí.

A na závěr to nejlepší. Cena je pouhých $14, což z tohoto čaje dělá skvělého favorita pro koupi celého tongu.

Lao Yu 2014 je poněkud jiné a píšeme o něm zde.

O Lao Yu 2015 píšeme zde.

4g na 80ml gaiwan - oplach - 15/5/7/10/12/15/20/25/30/40/50/60


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne



Ondřej
31.03.2014 08:58:24
Ondřej

Uvařil jsem si 2012 Maynmar a s 2013 Lao Yu jsou si opravdu dost podobné, jak v chuti tak i energeticky.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné

Ondřej
21.08.2014 10:13:50
Ondřej

Na letošní Lao Yu si budeme muset ještě chvíli počkat, protože lisování do koláčků se díky deštivému počasí zpozdí. V Menghai stále leje, jak píše Honza z ChaWangu.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné

Ondřej
21.10.2015 15:59:48
Ondřej

Lao Yu 2013 je nyní cca 2,5-letý čaj z toho 1,5 roku uložený v Čechách. Řekl bych, že 13-ka je více usazená, má větší komplexnost v chuti, obsahuje více ovocnosti, ale namá takový nazrálý charakter jako 2014. Energie a svíravosti obsahuje stále dost.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné

sypalino
22.10.2015 10:22:04

Ano, mohu potvrdit, po cca 1,5 roce uložení v Čechám v podmínkách 60 - 70% vlhkosti a 19 - 27°C, se čaj pěkně usadil, nálev je nyní žlutější, velmi příjemné bylinné chuti, decentně nahořklý a svíravý. Hodně se už vytratila taková ta čerstvost mladého shengu, kouřovost není přítomna vůbec. Co se týče energie, už není tak povzbuzující jako zpočátku, nyní působí spíše harmonicky. Moc příjemný čaj.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné



Čaje - Pu-erh

2016 Myanmar Jingdong Xiao Bing Cha 200g

2016 Myanmar Jingdong Xiao Bing Cha 200g
0.0 stars 0 hodnocení

The raw materials of this cake came from Jingdong, Myanmar, just west of the...

2003 CNNP Yi Wu Arbor Ming Chien „Hundred

2003 CNNP Yi Wu Arbor Ming Chien „Hundred Mark“ Beeng Cha
5.0 stars 1 hodnocení

Zpracování: přerušení oxidace, rolování, sušení na slunci, vlhčení, lisování provedené...

2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick

2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick
4.0 stars 1 hodnocení

Tato nazrálá cihlička z Yibangu je vyrobena z jarního materiál roku 2005. Unikátní...

2010 LongFeng Svatba Fénixe a Draka v

2010 LongFeng Svatba Fénixe a Draka v pohoří Bu Lang - Ženich - Drak
5.0 stars 1 hodnocení

Ženich - Drak z pohoří Bu Lang (2010 Bu Lang Zheng Jia San Dui Xiao Beeng Cha)...

2008 Xiaguan FT Xizi (Happy) Tuo Cha Raw

2008 Xiaguan FT Xizi (Happy) Tuo Cha Raw 100g in Box
4.0 stars 1 hodnocení

Xizi tuo je jeden z nejznámějších Xiaguan Fei Tai produktů. Je v něm použit vysoce...

2009 Youleshan Tuo Cha Raw 100g

2009 Youleshan Tuo Cha Raw 100g
4.0 stars 1 hodnocení

Tato tuo je vyrobena z divokého arbor na slunci sušeného materiálu z hory Youle, také...


Citace - Pu-erh


„Pro příslušníky národnosti Bai a Nasi i pro Tibeťany, kteří měli na čajové cestě nejvíce karavan, byl čaj základní potravinou. Potřebovali 6 měsíců, aby urazili cestu tam a 6 měsíců na cestu zpátky. Celý rok na jedno putování v mimořádně nebezpečných přírodních podmínkách. O útocích zlodějů a divokých zvířat nemluvě. Tibeťané a také Baiové a Nasiové skutečně riskovali životy, aby vybudovali prastarou čajovou stezku. Naše dějiny jsou psané kopyty jejich koní.“

cesta_caje_a_koni_kone_pres_reku_lanovkou
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q413] [s34]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Každá vesnice má svoje výrobní tajemství , které se pečlivě střeží. Právě to dodá čaji z každé sklizně jinou a originální chuť. Listy se nejprve nahřívají , aby zvláčněli. Pak se odstraní přebytek vody, aby se zvýraznila chuť. Tuto práci vykonávají společně vesnické ženy. Pak se listy drtí rolováním. Musí se vyvinout přesný tlak, aby se porušili buněčné struktury listů, a tím se zajistila lepší fermentace. “

Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q335] [s34]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy