„Pití čaje Pu Er předchází kardiovaskulárním chorobám a snižuje krevní tlak
Chemické látky obsažené v čaji Pu Er pomáhají bránit hromadění enolu a neutrálního tuku v krvi a játrech, pomáhají posilovat pružnost cév a v neposlední řadě předcházet arterioskleróze a krvácení do mozku.“
„Pití čaje Pu Er pomáhá regulovat množství tuku v těle člověka
Stres, přehnané diety, přejídání, nedostatek pohybu a další faktory napomáhají akumulaci nezdravých tuků, čemuž Pu Er dokáže účinně předcházet. Čaj Pu Er potlačuje syntézu cholesterolu v játrech a efektivně tak snižuje jeho množství v krvi, stejně tak množství triglyceridů a volných mastných kyselin. Čaj Pu Er zároveň výrazně zvyšuje rychlost odbourávání “špatného“cholesterolu.“
„Pití čaje Pu Er příznivě reguluje trávení a pomáhá při zácpě
Fermentovaný čaj Pu Er nabízí nápoj citlivý k trávícímu systému člověka a pokud není připraven extrémně silný, tak trávicí systém nedráždí, ale naopak zklidňuje, podporuje trávení, urychluje tvorbu žaludečních šťáv a ulevuje od zácpy.“
„Pití čaje Pu Er pomáhá s prevencí proti rakovině a zyšuje odolnost proti ozáření
Mezi protirakovinné organické látky v čaji můžeme řadit fenol, theofylin a nejrůznější vitaminy. Mezi anorganické látky mimo jiné patří zinek, molybden a mangan. Experimenty ukazují, že fenol v čaji zvyšuje rezistenci proti oxidaci a radiaci více než vitamin E. Mezi všemi druhy čaje dokáže právě Pu Er nejúčinněji pomáhat s prevencí proti rakovině a radiaci. Jako jeden z důvodů těchto kvalit se uvádí vynikající kvalita půdy v čínské provincii Yunnan, mírné podnebí a bohatý déšť, což jsou základní podmínky pro růst kvalitního čaje.“
„Pití čaje Pu Er zpomaluje stárnutí
Schopnost čaje Pu Er zpomalovat stárnutí pochází převážně z taninu (kyseliny tříslové) v jeho lístcích, který je až 18 krát účinnější než vitamin E. Fenol v čaji výrazně narušuje aktivitu volných radikálů v těle člověka a katechin zpomaluje oxidaci a stárnutí. Velkolistý čajovník z Yunnanu obsahuje řádově více katechinu než ostatní čajovníky, čímž se stává ještě účinnější v boji proti stárnutí.“
„Pití čaje Pu Er má pozitivní dopad na vzhled člověka
Čaj Pu Er byl tradičně vnímán a nazýván “čajem pro staré“, nicméně během posledních let je čím dále tím častěji zviditelňován jako “čaj pro ženy”. Důvodem je schopnost regulovat metabolismus, urychlovat cirkulaci krve a obecně stabilizovat tělesné funkce, což se kladně podepisuje na fyzickém vzhledu člověka.“
„Pití čaje Pu Er efektivně podporuje cirkulaci krve
Zimomřivost a studené nohy a ruce pocházejí od špatné cirkulace krve a často se vyskytují u žen. Čaj Pu Er efektivně podporuje cirkulaci krve a pomáhá tak prohřívat tělo. Přidáním zázvoru lze tuto vlastnost ještě umocnit.“
„Pití čaje Pu Er léčí záněty, eliminuje bakterie a ochraňuje zuby
Pu Er obsahuje řadu aktivních látek s bakteriostatickými účinky. Výzkumy a klinické testy dokazují, že čaj Pu Er odolává bakteriím, brání jejich množení. Důvodem je již zmiňovaný fenol z velkolistých čajovníků rostoucích v čínské provincii Yunnan. Čajovník získává fluor z kvalitní hlíny, ve které roste a sklizené čajové lístky tak zásadním způsobem pomáhají chránit a posilovat zuby. Čaj chrání před zubním kazem a pachem z úst.“
Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.
Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.
Tento malý koláček pochází z pohraniční oblasti Myanmaru, z oblasti Kokang (果敢; pinyin: Guǒgǎn), vzdálené...
Cheng Shuang 成双 znamená v páru. Tento koláč je blendem materiálu ze dvou vesnic v oblasti...
Tento vynikající červený čaj z Matai v Yunnanu (okres Lincang) byl sklizen a zpracován výhradně ručně za...
„Kissa Yojoki, neboli Kniha čaje, sepsaná zenovým mnichem jménem Eisai v roce 1191, popisuje pozitivní účinky pití zeleného čaje na pět životně důležitých orgánů, obzvláště pak na srdce. Kniha se zaobírá léčebnými účinky čaje, včetně léčby kocoviny, jeho role jako stimulantu, léčení oparů a uhrů, tišení žízně, nápravy poruch trávení, léčení onemocnění nervového systému „beriberi“, prevenci únavy a podporu funkcí močové soustavy a mozkové činnosti.“