massilia



2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick

2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick
4.0 stars 1 hodnocení

Tato nazrálá cihlička z Yibangu je vyrobena z jarního materiál roku 2005. Unikátní ruční práce, lisováno dřevěnými formami a kameny. V dnešní době již tuto techniku těžko najdete. Tento čaj byl uložen v teplém a středně vlhkém skladu v Xishuanbabba, barva nálevu se rychle mění, rychleji než chuť. Chuť je čistá a jde o skvělý příklad tropického yunnanského zrání. Čaj pochází z arbor čajových zahrad, velmi aromatický a silný čaj, lze jej zalévat mnohokrát.

massilia
25.05.2017 13:49:33

Do deštivého dne

5 stars 4.0 Toto hodnocení pomohlo 0 čtenářům

Obloha je potažená šedí a celý den prší, pro takové počasí se hodí vybrat vyzrálejší čaj, který umí pěkně prohřát. Téhle cihličce z Yibang je sice teprve 12 let, ale zrání ve vlhkém prostředí jí hodně napomohlo. Když jsem pil tento čaj poprvé před rokem, bylo vlhčí, avšak čisté zrání, v chuti více cítit. Trošku škrábal na jazyku, v prvních nálevech mi trochu připomínal tmavší WuYi oolongy. Tentokrát jsem navážený čaj nechal před přípravou pár hodin vydýchat na čerstvém vzduchu a hodně mu to pomohlo. První nálevy krásně voní, nejsou ještě úplně hladké a lehounce škrábou na jazyku, jsou v nich už ale cítit chutě typické pro oblast Yibang - tmavý med a tmavší ovoce, s výraznější, ale příjemnou nerušivou hořkostí.Po prvním šálku se po těle rozlévá teplo, energie je hřejivá, uklidňující. Ve třetím nálevu se zdá být hořkost dominantním prvkem, ale kolem ní je dost prostoru pro další chutě. Při čtvrtém nálevu se mi vybavují zralejší čaje z Yiwu, ostatně Yibang leží v těsné blízkosti tohoto slavného pohoří. Další nálevy pokračují v podobném duchu. Pokud bych měl srovnávat, tento čaj působí vyzráleji než o rok starší Yibang Gushu od mistra Shi Kun Mu, ale není zdaleka tak komplexní a čistý. Určitě mu prospěje další skladování - během jednoho roku se krásně pročistil, počítám, že za další rok bude opět hladší a zajímavější.



BaDa 2013 - blind tasting set 1

BaDa 2013 - blind tasting set 1
4.8 stars 2 hodnocení

samotné zlisované voňajú silne ovocne, chuť je horkasto, orieškovo, mandlovo, ovocno, svieža, vyvážená, veľmi prijemná, taká fancy až Banzhang-ovitá horkosť, pomaly sa strácajúca v ústach, vyvolávajúca slinenia s pocitom suchosti v ústach tohtoročné ručné lisovanie jarných pu-erh koláčov sa robilo v malej, skúsenej fabričkej v Yiwu, je oveľa silnejšie, viac práce pri rozoberaní lístočkov na vzorky pre mňa, je to z dôvodu aby sa pri dlhšom, viac ako 10 ročnom skladovaní koláče...

massilia
18.07.2016 11:23:32

Výtečný čaj z BaDa

5 stars 5.0 Toto hodnocení pomohlo 0 čtenářům

Původně jsem tento čaj pil ještě jako čerstvý, když jsem měl sadu vzorků z pu-erh.sk. Tehdy mi ze vzorků nejvíce chutnaly čaj Youle a Bulang, zatímco BaDa mne tolik nezaujal. Nakonec jsem v rámci slevy jeden koláček koupil a nelituji. Po třech letech je tento čaj v báječné kondici, rád po něm sáhnu, když mám chuť na mladší, hodně dobrý sheng. Na první pohled je to krásně zpracovaný koláč, středně silně lisovaný. Nálevy jsou krásně plné, hladké, v prvním nálevu je cítit chuť ovocného kompotu, výrazný je i prvek připomínající sušené meruňky. Čaj má v sobě i výraznou hořkost, která je velmi příjemná. Dá se souhlasit s hodnocením, které jsem kdysi četl, že je to podobná hořkost, jakou má dobrá plzeňská dvanáctka.

3,5 gramu na 100 ml vody
95 °C
Nálevy: oplach/20/10/20/30/45/60/90/120/180/240



2014 Chawangpu "Lao Yu" Xiao Bing Cha

2014 Chawangpu
4.8 stars 2 hodnocení

Koláček Lao Yu (老妪: stará žena) z roku 2014 je poněkud jiný v porovnání s předchozím rokem. Volné lístky čaje "maocha" jsme ponechali téměř jeden rok uskladněné ve městě Menghai. Koláčky byly lisovány pomocí kamenů v jedné malé továrně v lednu 2015. Materiál pro tento koláček pochází z malé bulangské vesnice v horách Bada. Tato vesnice má jen velmi malé množství čajových stromů, které rostou v lese. Stromy jsou relativně staré, ale farmáři jim zařezávají větve, když stromy příliš...

massilia
12.06.2016 22:24:28

Práce babiček...

5 stars 5.0 Toto hodnocení pomohlo 0 čtenářům

Na Lao Yu se mi moc líbí příběh tohoto čaje - listy sklízejí a zpracovávají staré ženy z bulangské vesnice v horách Bada. Představuji si pečlivost a lásku, kterou do té práce dávají, jako to zná člověk u vesnických babiček u nás. Čaje z Bada mám v oblibě, u Lao Yu mi chutnal už vzorek z roku 2013, přičemž ročník 2014 je přinejmenším stejně dobrý. Chuť je příjemně hladká, bylinná, s nepříliš silnou hořkostí, občas mírně kouřová, ale opravdu jen občas. Čaj se dá pít velmi dobře už nyní jako alternativa zeleného čaje, ale mám i pár koláčků k dalšímu zrání. Moc se mi líbí i poklidná uvolňující energie, hodí se na večer na relax po náročném dni. Nutno ocenit i skvělý poměr cena/výkon.

Příprava: 3,5 až 4 gramy čaje na 1 decilitr vody. Zalévám vodou o teplotě cca 95 stupňů, může být i méně, ale louhování delší, pak je chuť hladší. Časy: oplach 10 s, nálevy 20/10/20/30/46/60/90/120/180/240 s, možno i další nálevy vždy o minutu déle, dokud čaj chutná.



2004 Shi Kun Mu Yibang Gushu Raw Puerh Cake 400g

2004 Shi Kun Mu Yibang Gushu Raw Puerh Cake 400g
4.8 stars 4 hodnocení

Tento koláč je jeden ze sady čtyř koláčů vyrobených mistrem Shi Kun Mu (Yiwu , Manzhuan, Menghai a Yibang). Koláče mají stejný obal, ale lyší se pouze pečetí, která označuje příslušný název hory. Tchajwanský mistr Shi Kun Mu je slavný čajový výrobce těch nejkvalitnějších čajů Puerh. Vybírá si materiál osobně a monitoruje výrobní proces od začátku do konce. Tento koláč je vyroben z čistého, jarní starého arbor (stomy v čajových zhradách) materiálu z hory Yibang. Horská oblast...

massilia
18.03.2016 11:22:33

Prostě lahůdka

5 stars 5.0 Toto hodnocení pomohlo 0 čtenářům

Taky se přidávám coby fanoušek tohoto čaje. Velmi harmonický po všech stránkách, řekl bych ideální sheng pu-erh podle mých představ. Dávám si jej spíše svátečně - i proto, že si myslím, že má pořád ještě potenciál k dalšímu zrání, a doma mám jediný koláč, takže si jej šetřím. Čaje z Yibang moc na trhu k vidění nejsou, proto jsem nedávno bez váhání sáhl po cihličce 2005 Yibang Old Tree z Chawangshopu. Taky mi hodně chutná, díky trochu vlhčímu zrání mi přijde i vyzrálejší, ale na druhou stranu nemá tak bohaté textury. Přesto pořád nadprůměrný čaj. Uvažuji, že aspoň jednu cihličku ještě přikoupím.



2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g

2006 Myanmar Kokang Mei Hua Bing Raw Puerh Tea 100g
4.2 stars 2 hodnocení

Tento malý koláček pochází z pohraniční oblasti Myanmaru, z oblasti Kokang (果敢; pinyin: Guǒgǎn), vzdálené okolo 20km od Číny. Okres Kokang byl dlouhodobě součástí Číny a je znám pro své staré čajové zahrady. Dnes je čaj z těchto zahrad prodáván na čínský trh jako ostatně mnoho dalších čajů z pohraničí. Čaj byl uložen od roku 2006 v Kokang, letos (2015) byl čaj prodán obchodníkovi do Kunmingu. Koláček vás překvapí kvalitou a chutí. Pěkné květinové aroma, plný a hutný, květinově...

massilia
23.02.2016 22:16:56

Překvapení z Barmy

5 stars 4.0 Toto hodnocení pomohlo 0 čtenářům

Na puerhy za Barmy jen tak člověk nenarazí, mne k tomuto čaji přivedly kladná hodnocení i velmi příznivá cena. První sezení s tímto čajem bylo okouzlující. Velmi svěží ovocná chuť, hladká, moc dobře se pije. Čaj jsem připravoval výjimečně nikoliv v yixing konvičce, ale v porcelánovém gaiwanu. Čekal jsem kvůli tomu trochu drsnější chuť, ale nebylo tomu tak. Při druhém sezení (tentokrát už v yixingu) mi přišla na mysl podobnost s lepšími tuocha od Xiaguan (v předchozím hodnocení zmiňovaná receptura Xiaguan Jia Ji Tuocha). Tento čaj ale není tak kouřový a osobně mi sedl více než čaje od XG. Při druhém čajování jsem zaznamenal také "olejovitost" nálevu, také podobnou s čaji od XG. Každopádně příjemný vzorek na běžné denní popíjení.

4 gramy na 100 ml, 10 s oplach, nálevy postupně: 15/10/15/20/25/30/40/60/120/180 s. Podobně jako u XG je při oddělování čaje poměrně dost drobného odpadu. Je totiž hodně silně lisovaný. Zkoumání vylouhovaných lístků prozradilo, že jsou hodně sekané z běžných čajovníků průměrného stáří.



2007 Banzhang Tuocha Certified Organic Raw 250g

2007 Banzhang Tuocha Certified Organic Raw 250g
4.2 stars 2 hodnocení

This tuo is composed from spring material from Menghai area (most from Bulang mountain) and from different years. The quality and selection of raw material are much more better than 2008 Menghai Tuocha we also offer. Traditional sun-dried material was blended well and pressed careful. Tightly compression is good for long term storage. This tea was stored few years in Menghai and then moved to Kunming. Humid, hot and clean Menghai storage is big benefit for maturation. Mellow but still...

massilia
11.01.2016 17:00:24

Příjemný Bulang

5 stars 4.0 Toto hodnocení pomohlo 0 čtenářům

Čaj jsem si pořídil na doporučení majitele Chawangshopu, když jsem hledal vyzrálejší a chutný Bulang. Dnes jej, asi po půl roce, co je mám doma, vařím teprve potřetí. Tuocha již vykazuje známky vyzrálosti, ale ještě jí dávám čas. Kvůli drobnějším lístkům volím při přípravě kratší časy louhování než obvykle, i tak při prvním nálevu cítím na jazyku výraznější hořkost. Budu muset dávat o něco méně než 4 gramy na 100 ml vody. Barva je medová, stejně tak čaj medově voní a chutná. Nálev je hutný a plný, můžu potvrdit i výše zmiňovanou kulatost chuti. Je to druh "sytého" sheng pu-erhu - hutný nálev plní žaludek, mezi jednotlivými nálevy, to chce trošku více času, ať se čaj může vstřebat. S dalšími nálevy se pěkně rozvíjí vůně a chuť do květovosti a medovosti. Láká k dalšímu a dalšímu popíjení.Energie je jemnější, nastupuje pomalu, zahřívá, postupně prostupuje tělo a mysl. Po pátém nálevu už naplno proudí, je to síla. Dobrý čajík, trošku lituji, že mám ve skříni na zrání jen jeden kousek.

4 gramy / 1 dcl, doporučuji ale menší množství čaje (pro příště zkusím cca 3,5 gramu), oplach 10 s, jednotlivé nálevy: 12/8/12/16/20/25/30/40/60/90/120



2002 Yi Wu "Ancient Spirit" Raw Pu-erh Tea cake

2002 Yi Wu
4.7 stars 3 hodnocení

Vyrobeno výhradně z jarního materiálu 2002. Tento vlhčeji uložený koláč z oblasti Banna v sobě spojuje uhlazenou vyzrálou chuť s květinovým / kafrovým aroma. Čaj byl lisovaný tradiční metodou kameny a byl uložen v horkém a vlhkém Jing Hong až do roku 2011, kdy byl přesunut do Kunmingu. Pěkný, vlhčeji uložený čaj s vyzrálejší chutí. 380g koláč.

massilia
15.02.2014 12:08:04

Příjemně vyzrálý yiwu koláč

5 stars 4.5 Toto hodnocení pomohlo 0 čtenářům

Velmi dobrý sheng puerh, hlavně, co se týká poměru cena/výkon. Vlhčí skladování je na chuti znát, ale nijak extrémně. Přesto se mi zdá, že oproti některým ostatním čajům z yiwu podobného stáří (oba big tree yiwu z pu-erh.sk nebo 2003 arbor hundred mark), které jsou v současné době dostupné na trhu, nenabízí tak bohaté chuťové textury a místy malinko drhne na jazyku. Možná by prospělo nechat jej ještě pár let odležet. Ve prospěch tohoto čaje ale hraje cena, která je oproti zmiňovaným čajům prakticky třetinová.Každopádně doporučeníhodný čaj s typickými yiwu kvalitami.

5g na dcl vody, oplach, poté 15/5/10/15/20/30/40/50/60/90 s.



2013 Early Spring Premium Yunnan Long Mei

2013 Early Spring Premium Yunnan Long Mei
4.2 stars 3 hodnocení

Třída: AAA Kultivar: Yunnan Da Ye Oblast: Zhenyuan, Simao, Yunnan Charakteristika: výtečný yunnanský zelený čaj produkovaný z velkolisté variety yunnanského čajovníku, celistvý drobnější list, velmi vysoké kvality, zelenavý nálev příjemně silné, harmonické, charakteristicky svěží chuti s květově ovocnýmmi tóny.

massilia
01.04.2013 16:26:32

Jarní svěžest

5 stars 4.0 Toto hodnocení pomohlo 0 čtenářům

Příjemný svěží jarní čaj z Yunnanu. Chutí mi připomíná čaje typu Pi Lo Chun, voní jako čerstvě posekaná louka. Doporučuji spíše na dopolední popíjení, velmi povzbuzující čaj.

Čaj jsem připravoval podle návodu od prodejce: teplota 75°C, nálevy postupně 25/30/45/60 s. Na první nálevy opravdu stačí zmíněných 25 až 30 sekund.




Cha Wang Shop

Cha Wang Shop
5.0 stars 2 hodnocení

We are online tea store from Kunming city , Yunnnan province, China. Chawangshop specializes in selling Chinese tea and related tea-wares, all reasonably price.We live by this goal: To provide high quality teas and the products to serve them. And to create a unique tea experience in each store by encouraging a positive, healthy outlook for all who enter.Customers´satisfaction is our number one priority! Thank you for visitting our shop.


21.03.2016 16:48:59

Můj oblíbený obchod

5 stars 5.0 Toto hodnocení pomohlo 0 čtenářům

Na ChaWang Shop nedám dopustit. Vyzkoušel jsem již několik zahraničních obchodů s čajem, ale nakonec se pravidelně vracím prakticky jen k ChaWang Shopu. Nabídka čajů sice není tak široká jako jinde, ale když si dáte práci s výběrem, hrozí menší riziko, že narazíte na nedobrý čaj. Ve velké oblibě mám i vlastní produkce ChaWang Shopu, ty mi prakticky chutnaly vždy všechny. Třešničkou na dortu je to, že majitel je Čech, takže komunikace je daleko snadnější, navíc vždy ochotně poradí a pomůže.


Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Vzhled čaje
Vzhled suchého čaje je ovlivněn formou, je-li to sypaný čaj, koláč, miska a tak... Dále pak kolik slunečního svitu listy absorbovaly, výrobní proces, atd.

Pokud listy vypadají vyschle, bez života nebo v některém směru ochuzeně, je to příznak, že při výrobě nebo skladování došlo k nějakému problému.

Také pokud si z blízka prohlížíte suché lístky čaje, mají vypadat „kypře“, „bujně“ s bohatým vzezřením. Pupeny mají být delikátní se zřetelným ochmířením na líscích s celkovým jednotným dojmem.“

Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q781] [s87]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy