2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick

4.0 stars  4.0  1 hodnocení  Přidáno 21.02.2016 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [466] A 12482x
2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick
2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick 2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick 2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick
2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick 2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick 2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick
2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick 2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick 2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick
2005 Yibang Old Tree Raw Puerh Brick

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: 2005 jaro

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , , ,

Popis:

Tato nazrálá cihlička z Yibangu je vyrobena z jarního materiál roku 2005. Unikátní ruční práce, lisováno dřevěnými formami a kameny. V dnešní době již tuto techniku těžko najdete. Tento čaj byl uložen v teplém a středně vlhkém skladu v Xishuanbabba, barva nálevu se rychle mění, rychleji než chuť. Chuť je čistá a jde o skvělý příklad tropického yunnanského zrání. Čaj pochází z arbor čajových zahrad, velmi aromatický a silný čaj, lze jej zalévat mnohokrát.


  •   Počet zobrazení: 12482  


massilia
25.05.2017 13:49:33

Do deštivého dne

5 stars 4.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Obloha je potažená šedí a celý den prší, pro takové počasí se hodí vybrat vyzrálejší čaj, který umí pěkně prohřát. Téhle cihličce z Yibang je sice teprve 12 let, ale zrání ve vlhkém prostředí jí hodně napomohlo. Když jsem pil tento čaj poprvé před rokem, bylo vlhčí, avšak čisté zrání, v chuti více cítit. Trošku škrábal na jazyku, v prvních nálevech mi trochu připomínal tmavší WuYi oolongy. Tentokrát jsem navážený čaj nechal před přípravou pár hodin vydýchat na čerstvém vzduchu a hodně mu to pomohlo. První nálevy krásně voní, nejsou ještě úplně hladké a lehounce škrábou na jazyku, jsou v nich už ale cítit chutě typické pro oblast Yibang - tmavý med a tmavší ovoce, s výraznější, ale příjemnou nerušivou hořkostí.Po prvním šálku se po těle rozlévá teplo, energie je hřejivá, uklidňující. Ve třetím nálevu se zdá být hořkost dominantním prvkem, ale kolem ní je dost prostoru pro další chutě. Při čtvrtém nálevu se mi vybavují zralejší čaje z Yiwu, ostatně Yibang leží v těsné blízkosti tohoto slavného pohoří. Další nálevy pokračují v podobném duchu. Pokud bych měl srovnávat, tento čaj působí vyzráleji než o rok starší Yibang Gushu od mistra Shi Kun Mu, ale není zdaleka tak komplexní a čistý. Určitě mu prospěje další skladování - během jednoho roku se krásně pročistil, počítám, že za další rok bude opět hladší a zajímavější.


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne



Ondřej
21.03.2016 08:14:54
Ondřej

->massilia. Ahoj, taky jsem neodolal a pořídil si k Shi Kun Mu tuhle cihličku z Yibangu. Moc mi chutná, vlhké zrání je tak akorát. Skvělé aroma. Trochu ale bojuji s přípravou a prvních pár nálevů mám pořád ostřejších. Mohu se zeptat jak ho připravuješ? Díky

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné

massilia
21.03.2016 16:13:09

Zatím jsem ho vařil tak třikrát čtyřikrát. Jednou jsem při oplachu a prvních nálevech použil mírně chladnější vodu - cca 95 stupňů, to pak čaj chutnal trochu jako kvalitní Wu Yi oolongy. Jinak používám klasickou metodu - osvědčily se mi 4 gramy na deci vody, oplach, nálevy 20/10/20/20/25/30/46/60/dále po minutě. Používám u vlhčeji skladovaných shengů ze začátku trochu delší časy. Ale tady ten je na hraně - to vlhké skladování není v chuti prakticky cítit, je to znát spíše na tom, že čaj je vyzrálejší. Zkusím dát teď o svátcích, když bude čas, soustředěnou seanci a napíšu sem více. A tobě tento čajík chutná?

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné

Ondřej
23.03.2016 13:24:52
Ondřej

Nejprve jsem pořídil vzorek a hned poté si objednal jeden kousek. Připravoval jsem ho zatím tak 4x. Na začátku je trošku „divočejší“ – větší svíravost a drobné známky vlhčího zrání (ale nic velkého, já vlhké zrání moc nemusím). Po cca 4 nálevu je to ale pryč a lahoda, pohoda. Taky se na něj chystám a těším se. Pak napíšu víc. Zvažuju ještě jeden kousek, ale mám teď rezervovaný tong Hekai 2015, takže se uvidí ;-)

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné

massilia
23.03.2016 18:58:57

Hmm, ten loňský Hekai jsem ještě nepil. To je tak dobrý, že stojí za celý tong? Obecně mám velmi dobré zkušenosti s Chawangpu produkcemi, takže často beru i celé koláče bez předchozího ochutnání, ale z loňska jsem měl zatím jen vzorky Bulangu (2005 maocha lisované loni) a Bada Old Tree. Honza Brož mi na zrání doporučoval právě to Bada a pak Mengsong a Menghai, ty jsem počítal, že si vezmu v příští objednávce, ale možná tedy zkusím i jeden koláček Hekai.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné

Ondřej
24.03.2016 10:10:59
Ondřej

Hekai 15 mi z loňských Chawang čajů chutnal nejvíc. Loňské jaro prý bylo dobré a na těch čajích je to myslím znát. Celkem mě teď překvapil ten Menghai blend. Loni to bylo ještě takové nijaké, ale už se dost posunul. Na zrání bude ten blend super a cenově vychází velmi dobře. Hekai je prostě o třídu výš a taky je to Gushu.

Pomohlo vám toto hodnocení? Ano 0 / Ne 0           Označit jako nevhodné



Čaje - Pu-erh

2016 Chawangpu Menghai "Xiao Yao"

2016 Chawangpu Menghai "Xiao Yao"
0.0 stars 0 hodnocení

Popis prodejce: 2016 was very special because cold winter and spring drought destroyed...

2012 Bulang Man Xin Long Wild Arbor Raw

2012 Bulang Man Xin Long Wild Arbor Raw Puerh Cake 250g
4.0 stars 1 hodnocení

Název koláčku (razítko na obalu) : Qi Zi Yuan Tento koláček pochází z...

2007 Xiaguan FT "Number 4" Premium

2007  Xiaguan FT "Number 4" Premium
0.0 stars 0 hodnocení

Popis od prodejce : The #4 cake is produced from 1, 2 and 3 year old raw material and...

2010 LongFeng Svatba Fénixe a Draka v

2010 LongFeng Svatba Fénixe a Draka v pohoří Bu Lang - Ženich - Drak
5.0 stars 1 hodnocení

Ženich - Drak z pohoří Bu Lang (2010 Bu Lang Zheng Jia San Dui Xiao Beeng Cha)...

2003 CNNP "Yi Wu Old Tree Round Cake" Raw

2003 CNNP "Yi Wu Old Tree Round Cake" Raw Aged Pu-erh tea cake
4.0 stars 1 hodnocení

Popis od prodejce: Probably a small tea factory in Yi Wu area pressed this cake under...

2012 Menghai "Spring of Menghai" Raw

2012 Menghai "Spring of Menghai" Raw Pu-erh tea
4.0 stars 1 hodnocení

Premium blend of first flush of spring tea * Batch 201This is a newer Menghai...


Citace - Pu-erh


„Pro výrobu čajů se používá dvou, tří, v případě výroby oolongů či čaje typu Pchu-er až pěti lístků přilehlých k výhonku. Výhonek (pupen) se označuje jako tip a bývá porostlý bílým chmýřím. K výhonku přiléhá první čajový lístek, orange pekoe, ze kterého je nejkvalitnější a chuťově nejvýraznější čaj, druhý lístek pekoe už poskytuje čaj střední jakosti a zbylé tři lístky pekoe souchong, souchong a congou patří k nižším třídám. Na jakostní černé a zelené čaje se uštipuje jen výhonek a první dva lístky, poeticky nazývané dva lístky a srdíčko. Na nejlepší čaje se uštipuje pouze výhonek a přilehlý lístek. Na dobrý oolong a Pchu-er se dá použít všech pěti lístků. “

pribeh_caje_thoma
Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q142] [s31]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Pro sběr čaje u nás existují četná pravidla. Když při hledání čajovníku strávíte příliš mnoho času, nenajdete ho. Musíte ho objevit náhodou. Strom sám dovolí, abyste ho našli. Na vás to nezáleží. Když ho budete hledat, bude vám unikat. Když z něj otrháte příliš mnoho listů, zmizí. Když se k němu přiblížíte s dobrými úmysly, strom se skloní, abyste na něj mohli snadněji vylézt. Když skončíte s trháním, za žádnou cenu se nesmíte ohlédnout, abyste si zapamatovali místo kde leží a mohli se tam vrátit. Když se ohlédnete, bude ten tam. “

Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q331] [s34]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy