SeJak 2014 ECO Korea

5.0 stars  5.0  1 hodnocení  Přidáno 10.12.2014 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [385] A 8085x
SeJak 2014 ECO Korea
SeJak 2014 ECO Korea SeJak 2014 ECO Korea SeJak 2014 ECO Korea
SeJak 2014 ECO Korea SeJak 2014 ECO Korea SeJak 2014 ECO Korea
SeJak 2014 ECO Korea SeJak 2014 ECO Korea SeJak 2014 ECO Korea
SeJak 2014 ECO Korea SeJak 2014 ECO Korea SeJak 2014 ECO Korea

Druh: Zelený čaj

Země: Korea

Sklizeň: Jaro 2014, okres Hadong, Jiri mountains

Datum výroby: 20.-25. Duben 2014

Prodejce: PU-ERH.sk

PU-ERH.sk

Tagy: ,

Popis:

Korejský zelený čaj sklízený na jaře roku 2014 v okrese Hadong, pohori Jiri. Čaj je pěstován jako organický na jedné z nejlepších malých čajových společností v této oblasti. Vše je kompletně ručně zpracováno. Čajové lístky byly zabaleny přímo na čajové farmě, takže je zajištěna čerstvost. Čaj dává několik chutných nálevů, dokonce i pro 5-6 vaří. Šetrný způsob jeho výroby zachovává svěžest i po více než jednom roce.

SeJak "grade" se vztahuje k jedné z prvních sklizní, která probíhá od 20. dubna do 25.

Chuť je sladká a hořká s pestrou a silnou vůní. Silný a bohatý čajový nálev. Intenzivní dochuť.


  •   Počet zobrazení: 8085  


Ondřej
28.12.2014 19:54:08
Ondřej

Korejská delikatesa

5 stars 5.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Na korejské zelené čaje jsem si již delší dobu myslel, ale nějak nebyla příležitost. Až nyní v tom předvánočním shonu mě zaujala jedna fotka – ta, kde je ten čajový keřík obklopený zelení a bambusem. Ta fotka mě dostala. Je taková živá a plná energie. I když je nyní spíš čas na nějaký ten Shu, a sezóna zeleného čaje už pominula, pořídil jsem si 50g SeJak a 5g vzorky JungJak a DaeJak pro srovnání.
SeJak pochází z první sklizně. „Se“ znamená tenký a odkazuje na velikost listu. „Jak“ znamená krátký. JungJak pochází ze druhé sklizně a „jung“ označuje prostřední nebo též střední (list). DaeJak je třetí sklizeň a „dae“ je velký. To je krátká lekce korejštiny z Peterova blogu pu-erh.sk ;-)

Čaj byl zabalen již v Korey a po rozstřižení zapečetěného pytlíku stále voněl svěže. Nálev SeJaku je jemně zelený. Chuť je lahodná a poměrně specifická. Je tam chuť trávy. Je to taková kombinace chuti japonských čajů (sencha) a čínských ynnanských zelených čajů. V chuti jsou též silice horských jehličnanů. Velmi se chutí podobá „Yunnan Bao Hong“, který jsem před rokem koupil na Yunna Sourcingu a již o něm zde psal.

Je to příjemný a delikátní čaj k výjimečným příležitostem. Cena je poměrně vysoká €19,90/50g …ale rozhodně stojí za to :-)

Pustil jsem se i do srovnání všech tří čajů – SeJak, JungJak a DaeJak. Původně jsem chtěl připravit 3x 5g čaje, ale přeci jen mi to přišlo příliš. Navážil jsem tedy jen 3x 3g a i tak jsem se pěkně odstřelil. Ještě po 8 hodinách jsem nemohl spát.
Čaj v suché formě není nějak odlišný. Barva, velikost listů i vůně jsou si celkem podobné u všech 3 čajů. Barva nálevu je také stejná – jasně žluto zelená. Tady už podobnost končí. Chuť a výdrž jednotlivých „modelů“ je odlišná.

SeJak:

Sladký, hutný, vegetální, jen velmi malá hořkost v dozvuku, slaný, výrazné esence vysokohorských jehličnanů, intenzivní aroma, dlouhá výdrž až 6 nálevů. Prostě bomba. 50g/€19,90

JungJak:

Méně kořeněný v porovnání se SeJakem, chybí zde chuť jehličí, jemnější vegetálnost, bez hořkosti. Celkově je aroma a chuť trochu lehčí a uhlazenější oproti SeJaku i DaeJaku. Taky skvělý čaj. 50g/€16,60

DaeJak:

Kořeněná vůně, vegetálnější aroma skoro jako sušená kořenová zelenina. Sladký, aroma jehličí, snad i chaluhy (?), lehce slaný. Výrazná trávovost podobná se SeJakem. Lehká hořkost. DaeJak je SeJaku dost podobný v chuti. SeJak má však intenzivnější a déle trvající aroma. DaeJak má již ve 3. nálevu více tříslovin a nemá tedy tak dlouhou výdrž jako SeJak a JungJak. Taky je to skvělý čaj. Slabší výdrž je kompenzována nižší cenou 50g/€10,90


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Zelený čaj

2012 Mo Li Long Zhu Hua Cha Jasmine

 2012 Mo Li Long Zhu Hua Cha Jasmine Dragon Pearl Green Tea
0.0 stars 0 hodnocení

This is very good quality Yunnan green tea, pick one bud with one leaf and one bud with...

2013 Early Spring Premium Yunnan Long Mei

2013 Early Spring Premium Yunnan Long Mei
4.2 stars 3 hodnocení

Třída: AAA Kultivar: Yunnan Da Ye Oblast: Zhenyuan, Simao, Yunnan...

Sencha Ohira 2013

Sencha Ohira 2013
4.5 stars 1 hodnocení

Vôňa zapareného, zahriateho listu je ako decentný, morský, vegetálny vánok. ...

2014 Yunnan Zao Chun

2014 Yunnan Zao Chun
4.0 stars 1 hodnocení

"Časné jaro" - Čerstvý zelený čaj z vyšších poloh okolí Yun Pan Shan (1100 m.n.m.) z...

2012 Spring Te Ji Grade Lianghe Hui Long

2012 Spring Te Ji Grade Lianghe Hui Long Green Tea
0.0 stars 0 hodnocení

"Te Ji" - premium grade of famous high mountain green tea from Huilong village, Dachang...

JungJak 2014 ECO Korea

JungJak 2014 ECO Korea
4.5 stars 1 hodnocení

Korejský zelený čaj sklízený na jaře roku 2014 v okrese Hadong, pohori Jiri. Čaj je...


Citace - Zelený čaj


„茎茶 Kukiča (Kukicha, stonkový čaj) - Čaj produkovaný z "odpadu" z výroby čajů Sencha či Gyokuro. Dle sorty bývá v tomto čaji různý podíl řapíků, čajové prachu a zlomkového listu. Chuť většinou bývá lehčí, s výraznými trávovými tóny.“

japanese_green_tea_md
Zdroj Web: Japonské zelené čaje[online]. Wikipedie. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/>. [q428] [s58]




Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Kouřovost
Umění výroby čaje ze starých čajovníků je velmi staré. Není jednoduché se naučit umění ručního pečení čaje. Jakákoliv malá chyba ovlivní chuť čaje. Kouřovost nebo yan wei je jedním z příkladů, ale je nutné jej odlišit od připálené chuti, která je popisována jako hu wei. Ta druhá chuť – připálená – obvykle vzniká, pokud není čaj dobře pečen a bohužel je velmi častá. Yan wei nebo též kouřovost je způsobena přesušením.“

Zdroj Web: Přeloženo ze Zhi Zheng Tea Shop. Jak rozpoznat dobrý čaj Puerh?[online]. Dostupné z WWW: <http://www.zhizhengtea.com>. [q785] [s87]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy