2005 Boyou TF 0507M Ripe Puerh Cake

5.0 stars  5.0  1 hodnocení  Přidáno 14.12.2013 uživatelem Ondřej, Stav čaje: [310] A 5311x
2005 Boyou TF 0507M Ripe Puerh Cake
2005 Boyou TF 0507M Ripe Puerh Cake 2005 Boyou TF 0507M Ripe Puerh Cake 2005 Boyou TF 0507M Ripe Puerh Cake
2005 Boyou TF 0507M Ripe Puerh Cake 2005 Boyou TF 0507M Ripe Puerh Cake 2005 Boyou TF 0507M Ripe Puerh Cake
2005 Boyou TF 0507M Ripe Puerh Cake 2005 Boyou TF 0507M Ripe Puerh Cake 2005 Boyou TF 0507M Ripe Puerh Cake
2005 Boyou TF 0507M Ripe Puerh Cake

Druh: Pu-erh

Země: Čína

Oblast: Yunnan

Sklizeň: 2005 Menghai, Xishuangbanna

Datum výroby: lisováno v září 2006

Výrobce: Boyou Tea Factory

Prodejce: Cha Wang Shop

Cha Wang Shop

Tagy: , ,

Popis:

Boyou was founded in 2005, now is one of the factories which still adhere to the strictest sanitary standard in Xishuangbanna. Boyou TF hire Master Huang An Shun who was fermentation workshop director working at the Menghai Tea factory since 1957 to be supervisor for fermentation process.

05 series ripe puerh is the first batch of products. Used 2005 fermented and matured materials, after more than six months storage, select 7th grade material and blended into this "0507M"product. Similar recipe and taste with Dayi 7572, but only half the price.

Deep red and clean tea liquor, smooth with nice aroma and sweet aftertaste! This tea is made of large leaves material and can brewed for many times.

Shi Kun Mu recommend - "Especially 0507 is made of young and strong leaves, light fermentation, light 'Duiwei', taste thick, full-bodied and sweet, lingering aftertaste..."


  •   Počet zobrazení: 5311  


Ondřej
24.12.2013 13:15:12
Ondřej

Jasných 5 hvězd

5 stars 5.0 Toto hodnocení pomohlo: 0 / 0

Číslování puerů bylo standardizováno Yunnan Tea Company v roce 1976 za účelem lepšího exportu této komodity. Standardní číslování koláčů bylo čtyřmístné. První dvě čísla uváděly rok vytvoření dané receptury. Třetí číslice udávala kvalitativní třídu čajových lístků a poslední číslo označovalo kód čajové továrny. Například známá receptura 7572 říká, že byla vytvořena v roce 1975, použito je listí kvality 7 a vyrobeno v 2=Menghai Tea Factory. Tato továrna produkuje své výrobky od roku 1989 pod obchodní značkou Dayi. Od roku 2007 platí však zákaz používání původních Menghai TF/ Dayi receptur v názvech produktů jiných společností. Proto má Boyou jiné označení pro v podstatě stejnou recepturu.
0507 - první dvě čísla označují rok vytvoření receptury použité pro výrobu tohoto čaje. V tomto případě je to rok 2005. Druhé dvě číslice označují kvalitativní třídu čajových lístků.

Suchý čaj voní oříškově, žádná stopa po zemitosti. Při porovnání 0507M a 0508M mi přijdou suché vzorky identické. Vůně 0508M je také oříšková. Povrch obou koláčku obsahuje světlejší a tmavší lístky.
Vůně spařených lístků je na malou chvilku zemitá, okamžitě ale přechází ve velmi intenzivní ovocnou vůni přezrálého ovoce s nádechem oříšků.
První nálev má jemnou oříškovou chuť, žádná zemitost a zanechává jemný sladký pocit v ústech.
Druhý nálev je pecka. Konzistence je hladivá a hustá. Čaj příjemně klouže do břicha, které prohřívá. Energii cítím v rukách a ve tvářích. Chuť je oříšková s nádechem ovocnosti.
Mám rád ovocnost v chuti zralých Shu čajů a toto je přesně dle mého gusta. Zemitos je nahrazena oříškovou chutí, hustá a hladivá konzistence. Pěkná prohřívací energie. Čaji nelze nic vytknout, prostě jasných 5 hvězd.
Špatné zprávy na závěr – čaj je již vyprodán. Na ChaWangu koupíte už jen vzorek 25g za $3 – určitě doporučuji ochutnat.

7g na 150ml – oplach – 15s/10/12/15/20/


Pomohlo vám toto hodnocení? Ano / Ne





Čaje - Pu-erh

2013 White 2 Tea New Amerykah

2013 White 2 Tea New Amerykah
4.5 stars 2 hodnocení

Tento koláč byl vyroben v roce 2013 z čisté jarní směs Gushu [staré stromy]. Materiál...

Luo Shui Dong 2012 Spring

Luo Shui Dong 2012 Spring
4.0 stars 1 hodnocení

Tento koláč je vyroben z vysoce kvalitního Gushu materiálu pocházejícího z Luo Shui...

2004 Jin Hao Feng Huang Ripe Puerh Tuo

2004 Jin Hao Feng Huang Ripe Puerh Tuo Cha 100g
5.0 stars 1 hodnocení

The best ripe tuo cha this factory has ever made. The 801 product line is well known...

Xiaguan Tuocha 2007

Xiaguan Tuocha 2007
4.5 stars 1 hodnocení

Jia Ji (甲级) - "A-Grade" Čaj byl uložen v horské oblasti na Tchaj-wanu....

2005 Nan Nuo Shan Raw Chi Tse Bing Cha

2005 Nan Nuo Shan Raw Chi Tse Bing Cha "7549" 375g
4.5 stars 1 hodnocení

Jedná se o klasický a starý styl koláčku z Nannuoshan Tea Factory, která byla...

Lao Banzhang 2004 Bamboo Tube

Lao Banzhang 2004 Bamboo Tube
5.0 stars 1 hodnocení

Lao Banzhang 2004 is a pu-erh pressed into bamboo tubes. Mighty and rich tea soup...


Citace - Pu-erh


„Osvědčený proces lisování čaje do 500g cihel se zachoval, i když svaly vesničanů už dávno nahradila koňská síla a elektřina. Na připravení zásilky k expedici stačí pouhé dva týdny.“

cesta_caje_a_koni_lisovani_pu_erh_caje_lisem
Zdroj Film: YANG, Weinhu; NOLL, Michel. Cesta čaje a koní: Sur la route légendaire du thé. Solferino Images, Time Production, China Yunnam TV, Česká televize, 2008. [q344] [s34]





Pamatujete si, který čaj jste pili před rokem?

Vytvořte si sbírku svých oblíbených čajů a budete mít přehled, co jste kdy pili.

Jak přidat čaj?

Veřejná či soukromá sbírka?

Pomůžeme vám s výběrem čajů.

Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.    5 stars    5 stars 

Všechna hodnocení čajů

Napište hodnocení čaje.

Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.


      5 stars  3 stars   1 stars

Témata

                                                                                                                                                                                                                                   

Citace

„Pro výrobu čajů se používá dvou, tří, v případě výroby oolongů či čaje typu Pchu-er až pěti lístků přilehlých k výhonku. Výhonek (pupen) se označuje jako tip a bývá porostlý bílým chmýřím. K výhonku přiléhá první čajový lístek, orange pekoe, ze kterého je nejkvalitnější a chuťově nejvýraznější čaj, druhý lístek pekoe už poskytuje čaj střední jakosti a zbylé tři lístky pekoe souchong, souchong a congou patří k nižším třídám. Na jakostní černé a zelené čaje se uštipuje jen výhonek a první dva lístky, poeticky nazývané dva lístky a srdíčko. Na nejlepší čaje se uštipuje pouze výhonek a přilehlý lístek. Na dobrý oolong a Pchu-er se dá použít všech pěti lístků. “

Zdroj Kniha: Thoma, Michal; Thoma, Zdeněk; Thomová, Soňa. Příběh čaje[online]. Argo, 2002. s. 400. Dostupné z WWW: <http://caj.thoma.cz/vynatky.html>. ISBN: 80-7203-447-2. [q142] [s31]
banner Uvozovky.cz - Vaše inspirace v našich citacích. 4SUP.CZ - Nafukovací Paddleboardy