Od roku 2012 je pohoří BaDa naší osobním oblíbený místem. Hodně a rádi tam cestujeme, trávíme tam hodně dnů. Navštívili jsme již mnoho vesnic a čajových zahrad. BaDa 2015 pochází ze staré čajové zahrady v jedné Bulangské vesnici. Mnoho stromů zde bylo v minulosti pokáceno. Jde o starý druh velkolistého čajovníku, v chuti je hodně podobný čaji ze Zhanglang village. Stromy rostou v lese v nadmořské výšce více než 1600m. Není jednoduché sklízet tento čaj. Náš...
Velmi hezky zpracovaný a kompletně ručně vyrobený čaj z pohoří Bada za použití tradičních postupů (pražení na pánvi, sušení na slunci. Čaj je produkován menším producentem, který čaj osobně zakoupil ve vesnici Zhang Lang od dvou Bulangských rodin koncem března, tedy z jarní (nejžádanější) sklizně. Díky osobnímu přístupu dohlížel na šetrné zpracování čajových lístků a stejně tak na lisování, které proběhlo tradičně kamennou formou. Čajové lístky byly sklízeny ze stromů z lesního porostu a...
Tento příjemný červený čaj pochází z první sklizně z oblasti Jingmai v Lancangu. Perfektní zpracování, kvalitní čajovníky staré mezi 60-100 let, které rostou v přirozeném prostředí místního lesa. Většina stromů jsou „Zhong ye zhong“, výjimečně „Xiao ye zhong” nebo “Da ye zhong” což dává tomuto unikátnímu červenému čaji původní charakter. Čaj má plné tělo, je sladký s tony medu a tmavé čokolády.
Toto je třetí pokračování Lao Yu(老妪) : stará žena. Materiál pro tento koláček pochází z malé bulangské vesnice v horách Bada. Tato vesnice má jen velmi malé množství čajových stromů, které rostou v lese. Stromy jsou relativně staré, ale farmáři jim zařezávají větve, když stromy příliš vyrostou. Čajové stromy jsou udržovány ve výšce, kde se snadno lístky trhají, protože čaj je sklízen a vyráběn starými ženami ve vesnici. Ty používají původní staré způsoby výroby čaje. Mnozí z nich...
Koláček Lao Yu (老妪: stará žena) z roku 2014 je poněkud jiný v porovnání s předchozím rokem. Volné lístky čaje "maocha" jsme ponechali téměř jeden rok uskladněné ve městě Menghai. Koláčky byly lisovány pomocí kamenů v jedné malé továrně v lednu 2015. Materiál pro tento koláček pochází z malé bulangské vesnice v horách Bada. Tato vesnice má jen velmi malé množství čajových stromů, které rostou v lese. Stromy jsou relativně staré, ale farmáři jim zařezávají větve, když stromy příliš...
Na jaře jsme si pořídili kompletní kolekci puerhů Cha Wang Shopu 2015 a postupně se jí propíjíme. Kolekce obsahuje 6 koláčků o hmotnosti 200g:
This nice small cake is made from early spring Wuliangshan and Lincang material. Many buds and apparent leaf tips.Iron cake is tightly compressed, so its qualitative transformation is slow. Definitely tea for longer-term store.The soup is clear and bright. It has faint scent, pleasant to the palate. The taste is strong and powerfull, floral and sweet huigan. (CERTIFIED ORGANIC OFDC SEPA)
This tea come from Mengsong area and single mountain and autumn late September harvest. Nowadays the old tree or gushu red tea is very popular. Most of these teas in the market have one problem. The processing is very bad. Our friend who is experienced puerh tea producer in Menghai invited an Fengqing red tea maker to help him make good red tea from their organic old tree garden. Trees in this mountain have 80-200 years and grown wild in the forest. This tea have heavy honey aroma, dark...
Menghai blend ze starých arbor stromů. Silné tělo, přetrvávající kuwei [příjemná hořkost], a spousta šmrncu. Tento čaj je pokračováním loňského čaje New Amerykah. Směs je mírně odlišná, více se zaměřuje na sladkost a tělo než na hořkosti.
Tento čaj pochází z podzimní sklizně 2014 z oblasti Mengsong (Menghai) a jde o blend z několika vesnic. Čajovníky jsou 60-80 roků staré. Čaj byl produkován minoritou Dai. Čajové lístky jsou vloženy do bambusové trubky, poté pečeny na ohni dokud nejsou lehce opečeny. Změklé čajové listy jsou natlučeny do bambusu dřevěným klackem. Pak je přidán další čaj. Vše se opakuje, dokud není bambus plný namačkaného čaje. Sladký, plný s výrazným květinovým aroma. Čaj lze pít hned...
Toto je klasický jarní Menghai bland, koláč z továrny Nanuoshan TF, která byla v roce 2005 přejmenována na Menghai Banzhang Tea Factory. Jedná se o čaj z roku 2005 z oblasti Menghai, který byl suše skladovaný. Jde o silný, plný a čistý čaj s byly s květinovým aroma a jemnou ovocnou chutí. Jde o skvělý koláč k dlouhodobému zrání. Tento koláč je jiný než koláč ve stejném obalu "7549", který též nabízíme. "7549" má tenký obal a číslo "7549" na bambusovém tongu a chuť "7549" je...
Neobvyklý ale vynikající červený čaj z málo známé oblasti Čang-pching. Jedná se o čaj vyrobený z kultivaru Šuej-sien, ze kterého se většinou vyrábí oolong. Čaj je lisovaný do kuliček cca 10g balených v papíře, jak je pro danou oblast typické. Tento tradiční způsob lisování byl kdysi v provincii Fu-ťien celkem běžný – pamětníci tvrdí, že se tak před několika desetiletími vyráběla dokonce i Tchie Kuan-jin v An-si. Dnes je nicméně Čang-pching posledním místem, které si tento zvyk zachovalo....
Jarní a pozdně jarní sklizen roku 2009, jde o blend materiálu z Lacangu a Menghai. Nálev je žlutý, čistý se silným květinovým aroma. Povzbudivý, s plnou chutí a rychlým huiganem. Lehce pitelný. Továrna Liming Tea byla založena v roce 1983 jako 7.pobočka Státního podniku Liming, který byla v roce 2006 privatizována pod značkou Liming Xinghuo TF. Továrna se nachází ve vesnici Mengman.
"Jin Gua Gong Cha" nebo též "Tuan Cha", je speciální druh lisovaného čaje. Vypadá jako dýně a čaj se pak po nějaké době zbarvuje do zlato-žluté. Tento čaj je nazýván „Jin Gua" – Zlatý meloun. „Gong Cha“ znamená časný Jing Gua, což bylo označení jeho vysoké hodnoty. Čaj byl uložen v Simau, dokud nebyl prodán v roce 2006 do Kunmingu. V čaji došlo k obrovským posunům během posledních 20 let. Barva nálevu je jako červené podzimní javorové listí, chuť je kulatá a vykazuje typické znaky...
Di Jie je jedna z mála vesnic v okolí Bingdao. Tato macho pochází z pozdní zářijové sklizně ze starých čajovníků. Silné aroma, bohatá chuť v ústech, rychlý huigan. Je silnější než Bingdao, obsahuje též hořkost. Tato maocha je vyrobena tradiční metodou, ne jako mnoho jiných „zelených puerhů“, které se sice nyní dobře pijí, ale bez potenciálu ke zrání!
„Černý čaj je oxidován nejvíce - přes polovinu jeho polyfenolů je zoxidováno. Obsahuje tedy jak okysličené, tak neokysličené (přírodní) polyfenoly. Ty okysličené vytvářejí chuť, barvu a aroma černého čaje, zatímco přírodní polyfenoly dodávají nápoji charakteristickou trpkost, která stimuluje činnost slinných žláz a zahání žízeň. “
21.06.2018 @ 09:54:35 - sypalino:
Ochutnávka po téměř dalších dvou letech, čajové lístky v suchém stavu stále pěkně voní,...
04.04.2017 @ 09:44:12 - sypalino:
Ochutnávka po 5-ti letech. Chuťově je teď takový převážně ovocný s lehkou...
30.08.2016 @ 08:53:24 - sypalino:
Po delší ochutnávka, jak se čaj vyvíjí. Suchý list si stále drží příjemné aroma, barva...
25.03.2016 @ 19:54:31 - sypalino:
Zdravím, čaj je podle mého soudu vynikající, jako sváteční pití vřele doporučuji, také...
25.03.2016 @ 11:01:46 - massilia:
Už jste někdo pil tento čaj? Celkem mne zajímá, uvažoval jsem o něm jako o takovém...
24.03.2016 @ 10:10:59 - Ondřej:
Hekai 15 mi z loňských Chawang čajů chutnal nejvíc. Loňské jaro prý bylo dobré a na...
23.03.2016 @ 18:58:57 - massilia:
Hmm, ten loňský Hekai jsem ještě nepil. To je tak dobrý, že stojí za celý tong? Obecně...
23.03.2016 @ 13:24:52 - Ondřej:
Nejprve jsem pořídil vzorek a hned poté si objednal jeden kousek. Připravoval jsem ho...
21.03.2016 @ 16:13:09 - massilia:
Zatím jsem ho vařil tak třikrát čtyřikrát. Jednou jsem při oplachu a prvních nálevech...
21.03.2016 @ 13:54:24 - massilia:
Osobně zůstávám na klasice: 4g/100 ml, vařící voda, časy...
Máte rádi kvalitní sypané čaje?
My vám pomůžeme najít ten pravý.
Inspirujte se hodnocením ostatních milovníků čajů. Ve výběru vám pomohou hvězdičky.
Ohodnoťe čaj, který právě pijete a pomožte dalším milovníkům čaje ve výběru toho pravého šálku.